miércoles, 22 de septiembre de 2010

"Toy Story 3" de Lee Unkrich (2010)

Les joguines no tenen fi.


Què fem amb les joguines quan som grans i ja no els donem utilitat? Aquesta és la pregunta amb la que promou conceptualment la seva pel·lícula el realitzador Lee Unkrich. Després d'haver codirigit altres èxits del meravellós duet que formen els estudis de Pixar i de Walt Disney, com Monstres, S.A. (Monsters, Inc, 2001), Buscant a Nemo (Finding Nemo, 2003), o Toy Story 2 (1999), i haver fet l'edició de per exemple, Cars (2006), o Ratatouille (2007), dirigeix finalment en solitari un film d'animació i ho fa amb gran enginy i destresa. Sempre amb un discurs molt clar sobre el destí de les joguines i el comportament dels nens respecte a elles. Per què no jugarà igual un nen de dos o tres anys (segurament les trencarà), com demostra la seqüència de l'arrasament dels nois petits davant de Woody i els seus amics, que un de més gran que les tractarà millor i utilitzarà la seva imaginació, com també demostra el gran pròleg del film quan juga l'Andy en temps passats? .
La pel·lícula juga molt bé amb les capacitats de tot tipus de públic, ja sigui l'adult per les constants referències cinèfiles o l'infantil per l'entreteniment i l'humor dels genials personatges. Amb la combinació d'aquestes dues fórmules de la seva posada en escena, neixen algunes idees sensacionals, com la de transformar una guarderia en una presó liderada per un cruel os de peluix. Les situacions autoreferencials amb el gènere de films de presons son innumerables, sent molt originals els petits homenatges que es fan a films com L'evasió (Le trou, Jacques Becker, 1960), o Papillon (Franklin J. Schaffner, 1973). L'estructura narrativa del film és impecable amb molt de ritme quasi tot el metratge.
Combina elegantment les situacions de més acció i suspens, com la trepidant fuga de la presó, amb les de més emotivitat, com el desenllaç del relat. Sempre acompanyada d'un genial humor, aquesta tercera part no defraudarà a ningú, i torna a posar al duet Pixar i Disney a l'esglaó més alt de l'animació actual.

No hay comentarios:

Publicar un comentario